Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 22:30 | 12/07/2024

25N. Dia Internacional contra la Violència de Gènere

Avui 25 de novembre de 2015 es commemora el Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Aquest any sota el lema: “Diguem prou a la violència masclista”.

dimecres 25 novembre 2015

Una de les principals prioritats de l'Ajuntament de Viladecavalls és la lluita  continua vers la violència masclista. Per aquest motiu, des de la Regidoria d'Igualtat de Gènere es treballa dia a dia per a assolir i conscienciar a les veines i veïns de Viladecavalls que la igualtat entre dones i homes és un dels pilars fonamentals del benestar de la nostra societat. 

A Viladecavalls són moltes les entitats i associacions conscients d'aquesta discriminació,  i promouen durant  tot l'any un conjunt  d'iniciatives que afavoreixen l'eliminació de les desigualtats per raó de sexe.

Per aquest motiu des de la corporació ens sumem al manifest conjunt que es fa aquest any amb l’objectiu principal d’informar, sensibilitzar i donar suport a totes aquelles persones vulnerables amb risc i conscienciar la població d'aquesta xacra social.

 

Manifest Institucional Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones


Avui 25 de novembre, les administracions públiques i la societat civil tornem a trobar-nos per manifestar, una vegada més, el rebuig a la violència masclista i denunciar-ne les causes que l’originen amb la ferma voluntat de no detenir-nos fins eradicar-la.

En el compromís d’eradicar la violència masclista totes les institucions públiques, molt especialment els Ajuntaments Catalans, de la mà de les entitats de dones i del moviment feminista, ens hem unit per dotar Catalunya d’un marc legal, per construir una xarxa de recursos d’atenció i recuperació per a les dones i per als seus fills i filles i per dissenyar protocols d’actuació que compten amb la participació de persones professionals d’àmbits diversos. Per la seva banda, la societat catalana augmenta dia a dia la seva sensibilitat i implicació davant les diferents manifestacions de la violència masclista.

Això no obstant, la violència contra les dones és una realitat persistent i cruenta tal i com demostren les xifres de dones assassinades i les denúncies per violència masclista i, en concret, per agressió sexual. L’amenaça de ser violentades és permanent i s’accentua entre les dones més joves, fet que posa de manifest la necessitat d’abordar àmpliament les causes i les conseqüències, els perquès i les complicitats a nivell individual i social.

En aquest sentit, és del tot imprescindible denunciar la complicitat social i cultural dels missatges que fomenten el sexisme, de les imatges que tracten el cos de les dones com a objectes sexuals, de les narratives que emmascaren les agressions sexuals contra les dones i les fan responsables de l’agressió viscuda, de les actituds que promouen estereotips de gènere i rols patriarcals i de la banalització del masclisme.

Les institucions i les organitzacions de la societat civil hem de ser un reflex fidel de l'alternativa que representem i del compromís que defensem per l’eradicació de la violència masclista. La nostra responsabilitat individual i col·lectiva passa per acceptar que no hi ha canvi social que no comenci per nosaltres mateixos i per entendre que la violència contra les dones és 2 conseqüència d’un sistema social que porta inscrit en el seu ADN el masclisme com a ordre simbòlic per significar i interpretar la realitat.

Tal i com recull la llei catalana, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, el masclisme és el concepte que defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones i que ha imposat un model de masculinitat que encara és valorat per una part de la societat com a superior. La violència masclista és l’expressió més greu i devastadora d’aquesta cultura que destrueix vides i impedeix els desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones.

Conseqüentment, la violència masclista només es pot eradicar si desautoritzem l’estructura ideològica patriarcal que legitima la desigualtat i la subordinació de les dones i organitza la vida a partir d’un principi de jerarquia que situa les dones com a ciutadanes de segona categoria.