Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 03:48 | 19/07/2024

Alerta INUNCAT

dilluns 28 juliol 2014

  • A partir d’aquest migdia i fins la matinada d’avui pot haver-hi xàfecs d’intensitat forta a tota la meitat nord i est de Catalunya
  • Les tempestes seran més probables a les comarques de Girona, tant de l’interior com del litoral, i a partir del vespre i fins al final de l’episodi a la matinada afectaran tot el litoral excepte Terres de l’Ebre.
  • Pel que fa a l’estat de la mar, a partir de la propera matinada i durant el dia de demà es donaran onades superiors als 2,5 m. a la costa central i al nord de Girona
  • Protecció Civil recomana fer seguiment de la situació meteorològica i prendre les mesures d’autoprotecció necessàries

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en ALERTA, d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT.

 

Pluja intensa

La previsió meteorològica per avui indica que des de primera hora de la tarda es poden donar xàfecs intensos a tota la meitat nord de Catalunya, amb especial incidència a les comarques de Girona, tant de l’interior com del litoral. Els xàfecs podrien superar els 20 l/m2 en 30 min. A mesura que avanci la tarda i sobretot cap al vespre i de matinada la zona més afectada passarà a ser tot el litoral i prelitoral fins a excepció de les Terres de l’Ebre, essent la part més afectada el litoral central. Les precipitacions poden ser tempestuoses amb gran volum d’aigua. A més, poden venir acompanyada localment de calamarsa.

Davant la previsió de xàfecs intensos, Protecció Civil de la Generalitat, a més d’informar de l’alerta als municipis afectats per la previsió i als serveis d’emergència, ha comunicat de forma preventiva la previsió meteorològica directament als coordinadors i responsables de les diferents activitats amb menors a l’aire lliure regulades per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya que es troben a les zones on es preveuen les pluges, en especial a les colònies i campaments amb infants i joves, i els ha demanat que extremin la precaució en les activitats a prop de rieres aquesta tarda i que segueixin els protocols de seguretat que tenen disponibles si és necessari.

Protecció Civil de la Generalitat demana fer seguiment de l’evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir sobretot en el cas de viure a desplaçar-se a l’entorn de rius i rieres i zones inundables en general, i també seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a les eventuals incidències viàries, així com moderar la velocitat en els llocs on plogui amb intensitat.

Igualment cal allunyar-se de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat i, especialment, en els llocs costaners o propers a la costa que reben molta afluència de gent per aquestes dates, evitar deixar vehicles en rieres i zones inundables, poden ser enduts per una crescuda sobtada del cabal, posant en perill la integritat de les persones i dels béns.

 En el cas que hi hagi tempesta amb aparat elèctric (llamps), cal evitar situar-se sota o a prop de torres de la llum, arbres solitaris i sortir de l’aigua si ens trobem a la platja.

Protecció Civil de la Generalitat també recomana netejar avui mateix els embornals i desguassos i baixants que poden tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes. Un tap de brutícia pot fer que s’inundi un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb un xàfec intens.