Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 23:11 | 15/07/2024

Alerta INUNCAT

divendres 22 agost 2014

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’ALERTA del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar durant el dia d’avui. La previsió és de pluges intenses irregulars que amb el pas de les hores s’intensificaran a qualsevol punt de Catalunya i, a la zona afectada, es podrà superar el llindar d’intensitat (20 l/m2 en 30 minuts). Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa i hi haurà ratxes fortes de vent. També es preveu la superació del llindar d’acumulació d’aigua (100 l/m2 en 24 hores) a tot Catalunya, exceptuant la Vall d’Aran i la plana de Ponent a partir de primera hora del matí i fins demà al matí.

Davant la previsió de xàfecs intensos avui, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat està seguiment de les afectacions que es poden produir i es manté en contacte permanent amb els municipis afectats per la previsió i els serveis d’emergència, així com amb els coordinadors i responsables de les diferents activitats amb menors a l’aire lliure regulades per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i que es troben a les zones on es preveuen les pluges. El CECAT ha reiterat la informació als coordinadors de les colònies i campaments amb infants i joves de la previsió i ha demanat que extremin la precaució en les activitats a prop de rieres aquesta tarda i que segueixin els protocols de seguretat que tenen disponibles si és necessari.  

Protecció Civil de la Generalitat demana fer seguiment de l’evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir. Allunyeu-vos de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat. No travesseu rieres ni punts subterranis ni a peu ni amb vehicle, encara que sigui del tipus 4x4, perquè poden ser arrossegats amb facilitat amb poca alçada d’aigua i perquè es pot produir una crescuda sobtada del cabal, que posaria en perill la integritat de les persones i dels béns. Consells de Protecció Civil de la Generalitat en cas d'aiguats i inundacions.

En el cas que hi hagi tempesta amb aparat elèctric (llamps), cal evitar situar-se sota o a prop de torres de la llum, arbres solitaris i sortir de l’aigua si ens trobem a la platja. Llegiu els consells de Protecció Civil de la Generalitat:http://bit.ly/1evNH3E

Si encara no ha començat a descarregar a la zona on us trobeu, o bé si ja ha passat una forta tempesta, és important que reviseu i netegeu els embornals, desguassos i baixants que poden tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes. Un tap de brutícia pot fer que s’inundi un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb un xàfec intens.

El Servei Català de Trànsit recorda que la pluja augmenta el risc d’accident i cal extremar les precaucions a la carretera. Entre d’altres, s'ha de tenir en compte les següents recomanacions:

 

  • Augmentar la distància de seguretat per tenir més espai de frenada.
  • Reduir la velocitat en revolts i paviments empedrats, asfalt brillant i capes o bassals d'aigua, fang o fulles caigudes... Amb això evitem fenòmens com l'aiguaplaning.
  • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei per no trobar-s'hi és moderar la velocitat.
  • Frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
  • Comprovar durant la marxa si els frens responen. D’aquesta manera, al mateix temps, s’eixuga la humitat que puguin i tenir i es recupera la seva eficàcia.
  • En cas d'haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l'eficàcia dels frens.
  • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.