Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 16:20 | 14/07/2024

Comença el desconfinament progressiu

dilluns 04 maig 2020

A partir d’avui 4 de maig, seguint les mesures per tal de fer front a la crisi provocada per la COVID19, comença el desconfinament progressiu a Catalunya després de l’entrarà en vigor del “Pla de retorn a una nova normalitat” que va aprovar el Govern espanyol el passat 28 d’abril de 2020.
L’objectiu és establir els paràmetres i instruments per a l'adaptació del conjunt de la societat a un pla de desescalada que es preveu prolongarà fins a finals de juny.
El desconfinament serà gradual, asimètric i coordinat. No es recuperarà de cop tota l'activitat i la mobilitat, sinó que es farà en quatre fases i en funció del control de l'epidèmia en cada província i a la velocitat que permeti la situació sanitària de cada zona, d'acord amb criteris objectius.

Fase 0: Preparació de la desescalada

És la fase actual però es comença a relaxar el confinament.
El passat dissabte 2 de maig es va poder sortir al carrer per franges horàries i el 4 de maig s'inclou l'obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a l'atenció individual dels clients, així com dels restaurants amb servei de menjar per a portar, sense consum en el local.
Els esportistes professionals i federats podran començar a entrenar de manera individual.
Al transport públic serà obligatori l’ús de la mascareta.

Fase 1: Inicial

Catalunya podria assumir aquesta fase el dia 11 de maig si no hi ha cap contratemps.
Es permetran reunions de fins a 10 persones a domicilis privats o a l’espai públic mantenint la distància de dos metres entre persones.
Les terrasses dels bars i restaurants podran obrir amb un 30 % de capacitat. També es reobriran els hotels i allotjaments turístics que hauran de mantenir clausurades les zones comunes.
S’obriran els espais de culte amb l’aforament limitat.
Pel que fa als desplaçaments en vehicle privat, es permetrà circular junts tots els convivents d’un mateix habitatge amb un límit de 9 passatgers.

Fase 2: Intermèdia

El curs escolar es reprendrà al setembre amb algunes limitacions.
Els cinemes, teatres i auditoris reobriran un terç del seu aforament amb butaques preasignadas. Les sales d'exposicions, conferències i visites a monuments també obriran amb un terç de la seva ocupació habitual. Els actes i espectacles a l'aire lliure estaran permesos quan es congreguin menys de 400 persones assegudes.
Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50%.
Es permetrà la caça i la pesca esportiva.

Fase 3: Nova normalitat

Es flexibilitzarà el moviment entre territoris.
Es permetrà l’obertura de restaurants amb un 50 % de l’aforament.
Es fixarà una distància mínima de 2 metres entre persones.
Es reobriran les platges.

La durada mínima de cadascuna de les fases de desescalada s'ha fixat en dues setmanes. En el millor dels casos la durada del procés serà de mes i mig i, com a màxim, es plantegen vuit setmanes, per la qual cosa a finals de juny s’entraria en la nova normalitat si l'evolució de l'epidèmia està controlada en tots els territoris.
A partir d'aquesta data acabaran les restriccions socials i econòmiques, però es mantindrà la vigilància epidemiològica i, sobretot, les mesures d'higiene i protecció personal fins que hi hagi una vacuna.

Enllaços d’interès:

Pla de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat (PDF)(Generalitat de Catalunya)

Pla de retorn a una nova normalitat (PDF) (Ministerio de Sanidad)

Panell d’indicadors integral (Ministerio de Sanidad)

Fases desconfinament (Ministerio de Sanidad)

Cronograma orientatiu de desconfinament (Ministerio de Sanidad)

Horaris de sortides a l’espai públic (PDF)(Canal Salut)

Consells generals per tornar a la feina (Canal Salut)

Sortida al carrer d'infants menors de 14 anys (PDF)(Canal Salut)

Preguntes sobre l’autorització per fer activitat física no professional a l’aire lliure (Protecció Civil)

Qüestionari de salut en temps de confinament (Agència de Salut Pública de Catalunya)

Obertura d’establiments, locals i comerços de menys de 400m2 (PDF)(Canal Salut)

Recordem a la ciutadania la importància de continuar quedant-se a casa i evitar sortir si no és estrictament necessari, a més de seguir les recomanacions d’higiene i de distanciament social. Cal evitar un rebrot de casos, reduir la propagació del virus i aplanar la corba de contagi, protegir a les persones més vulnerables, i garantir el seguiment adequat de les persones afectades i dels seus contactes.