Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 20:35 | 13/07/2024

Els ciutadans de la UE residents a Espanya podran participar a les eleccions al Parlament Europeu i Municipals del 2019

L'Oficina del Censo Electoral (OCE) sobre la formació del cens electoral de ciutadans no espanyols residents a Espanya (CERE) informa que els ciutadans de la Unió Europea que resideixin a Espanya podran participar a les eleccions al Parlament Europeu i municipals del 2019. En aquests casos els ciutadans poden manifestar la voluntat de vot a l’Ajuntament del municipi on estan empadronats.

dimarts 08 maig 2018

D'altra banda, a les eleccions municipals del 2019 també podran votar els ciutadans de 12 països que tenen firmat un acord de reciprocitat de vot amb l’estat espanyol. Es tracta, concretament, de: Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguay, Perú i Trinitat i Tobago. Per poder votar cal que els ciutadans sol·licitin la inscripció al cens electoral. Les condicions per tenir dret d’inscripció són:

  • Tenir més de 18 anys i no estar privat del dret a vot
  •  Estar inscrit al Padró municipal d’habitants
  • Tenir l’autorització de residència a Espanya
  •  Haver residit legalment a Espanya durant cinc anys en el moment de la sol·licitud (o tres anys el dia de la votació pels habitants de Noruega)
  •  Complir els requisits de l’Acord

L’Oficina del Cens Electoral té previst enviar als estrangers que reuneixin aquestes condicions, una comunicació amb l’imprès de sol·licitud adjunt, que podran tramitar per Internet, correu postal o presencialment a l’Ajuntament entre l’1 de desembre de 2018 i el 15 de gener de 2019.

 

Més informació d’interès:

Què es el CERE?

El CERE és el Cens electoral dels ciutadans d'altres països residents a Espanya que tenen dret a vot a:

  • Eleccions municipals (i a les EATIM)
  • Eleccions del Parlament Europeu (ciutadans de països de la Unió Europea), amb la manifestació prèvia de la voluntat de votar
  • Eleccions de les Assemblees de Ceuta i Melilla

 L'any 2015, el CERE inclou als ciutadans de la Unió Europea residents a Espanya i als ciutadans dels països amb Acords de reciprocitat en vigor: són Estats que reconeixen el dret de vot a les Eleccions Municipals als ciutadans espanyols residents al seu territori (Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Trinitat i Tobago, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú i Xile).

Les inscripcions al CERE dels nacionals dels països amb acords de reciprocitat en vigor seran vàlides exclusivament per a les eleccions municipals per a les que realitzin les sol·licituds d’inscripcions al CERE.

Els ciutadans de la Unió Europea, per a la inscripció al CERE, han de figurar inscrits al Padró Municipal i haver fet una declaració formal sobre la seva voluntat d’exercir el dret de sufragi a Espanya a les eleccions municipals. Aquesta manifestació de voluntat té caràcter permanent mentre el ciutadà d’un país de la Unió Europea continuï residint a Espanya, excepte declaració en altre sentit.