Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 21:05 | 16/07/2024

En marxa l’elaboració d’un Pla Supramunicipal per reduir la contaminació ambiental

La setmana passada es va constituir la Taula per la qualitat de l’aire del Vallès Occidental, en el marc del primer Congrés de Qualitat de l’Aire, celebrat a la Fira de Sabadell els dies 24 i 25 d’octubre, com a una de les primeres accions acordades en el Consell d’Alcaldies del passat 16 de setembre en què es va declarar l’emergència climàtica a la comarca.

dijous 31 octubre 2019

En la primera sessió, es va posar en context la problemàtica de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental, donada la seva vulnerabilitat, a causa de la proximitat amb la ciutat de Barcelona, amb una alta densitat de població, un gran teixit industrial i una mobilitat molt activa. Aquest darrer factor s’ha detectat com un dels principals causants de l’alta contaminació que patim, donat que un 70% de la contaminació prové de la mobilitat.
En aquest sentit, la Taula va acordar posar en marxa l’elaboració d’un Pla Supramunicipal per millorar la qualitat de l’aire, treballat conjuntament entre els 23 municipis de la comarca, el Consell Comarcal, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i es van establir un seguit de mesures per actuar, de manera imminent, en la contaminació provinent de la mobilitat. Cal remarcar que alguna de les mesures ja estan sent implementades per l’Ajuntament de Viladecavalls, com ara la promoció de l’ús del vehicle elèctric amb la instal·lació de dos punts de càrrega al municipi o la revisió ambiental dels serveis i equipaments municipals, entre altres.


Les 15 mesures adoptades són:

 • Redacció o actualització dels protocols municipals d’urgència davant episodis greus de contaminació.
 • Revisió dels requisits ambientals en totes les licitacions i serveis que faci l’Ajuntament.
 • Promoció de l’ús del vehicle elèctric i l’híbrid recarregable per endoll, amb la instal·lació de punts de recàrrega.
 • Reducció del trànsit motoritzat a l’entorn escolar, potenciant els camins escolars.
 • Elaboració de mapes de temps a peu entre punts de referència del municipi i millora de la xarxa bàsica de vianants (voreres, passos de vianants, accessibilitat...).
 • Intensificació del control dels vehicles altament contaminants per part de la Policia Municipal i en coordinació amb la Generalitat de Catalunya.
 • Revisió ambiental de les flotes concessionàries municipals (autobús, camions residus, vehicles de neteja, flota municipal, etc.)
 • Reorganització d’horaris i itineraris de distribució urbana de mercaderies.
  Control de les instal·lacions de calefacció dels equipaments i instal·lacions municipals perquè disposin de filtres adequats i segueixin un correcte funcionament.
 • Incorporació d’activitats educatives sobre la qualitat de l’aire a programes municipals i comarcal d’educació.
 • Reorganització del trànsit per pacificar els nuclis urbans i evitar dreceres per passar d’una població a altra.
 • Participació a les iniciatives del projecte Vallès Circular com a estratègia de reducció, de reutilització i reciclatge de materials residuals, com a nous subproductes amb valor i utilitat.
 • Formació del personal municipal per a la inspecció i control del sector de la construcció per la reducció d’emissions.
 • Eliminació del plàstic d’un sol ús i altres materials contaminants en equipaments i activitats municipals.
 • Realització d’accions de conscienciació ciutadana.


L’acte de constitució de la Taula per la qualitat de l’aire del Vallès Occidental va comptar amb la presència de la Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, el vicepresident del Consell i conseller de Territori i Transició ecològica, Carles Rodríguez, i el Regidor de Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Viladecavalls, Jordi Amiguet, entre altres representants
dels municipis de la comarca.