Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 19:06 | 25/07/2024

Estabilitzat el talús de la Riera de Gaià

L’Ajuntament de Viladecavalls ha finalitzat les obres d’estabilització d’un talús amb tècniques de bioenginyeria del paisatge a riera de Gaià.

dimecres 16 març 2022

L’obra dona resposta als tres objectius planejats: 

  • Protegir la base del talús per tal que no es degradi amb el pas de l’aigua 
  • Estabilitzar el talús afectat 
  • Ampliar la superfície de la llera per permetre que l’aigua hi discorri, evitant que agafi velocitat i evitant problemes d’erosió i incisió a la llera 

L’estabilització i protecció del talús s’ha executat amb diferents tècniques de bioenginyeria del paisatge, en les quals es realitza un entramat de troncs verticals i horitzontals que es claven al terreny realitzant la funció estructural, reomplert de terra i plantació, sobre una fonamentació d’escullera. La part superior queda protegida amb ret de coco pel control dels escorrentius i facilita el creixement de la vegetació sembrada. La solució global permet la màxima integració paisatgística i ecològica de l’entorn, i millora dels condicionants ambientals de la riera, i durant els propers mesos es veurà com creix la vegetació. 

S’ha ampliat la llera eliminant canya i terres acumulades. La canya és una espècie invasora que competeix i desplaça les espècies autòctones existents i que s’han plantat al talús. El creixement ràpid de la canya que inicialment pot contribuir a l’estabilització dels talussos, a la llarga el propi pes provoca despreniment. 

Aquesta obra ha comptat amb la subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua, que ha aportat el 80% del cost total (sense IVA), i l'Ajuntament s'ha fet càrrec del 20% restant.