Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 22:23 | 15/07/2024

L’ajuntament ajuda a conèixer que és la dependència energètica relacionada amb la salut

Les persones afectades podran demanar un informe al seu centre d’atenció primària per lliurar-lo a la companyia elèctrica i evitar els talls de subministrament.

dilluns 22 abril 2019

L’Ajuntament de Viladecavalls es fa ressò d’una campanya informativa de la Generalitat de Catalunya sobre què és la dependència energètica. Aquelles persones que requereixen el subministrament elèctric per viure –ja sigui per connectar els equips necessaris per administrar teràpies respiratòries, les bombes de perfusió o els aparells de diàlisi– han de tenir assegurat i garantit que mai els faltarà aquest subministrament energètic. Atès que un tall d’energia elèctrica podria posar en risc la salut d’aquestes persones se’ls ha de garantir aquest servei, per llei, de forma ininterrompuda.

Per facilitar que les companyies de llum tinguin coneixement d’aquestes situacions, els professionals dels centres d'atenció primària poden emetre un informe de salut sobre la situació de dependència energètica. Aquest document, formalitzat per professionals assistencials, acredita que el subministrament d’energia elèctrica a la vostra llar és imprescindible per al funcionament mèdic indispensable. Tant al centre d’atenció primària com als serveis assistencials us donaran més informació sobre la tramitació d’aquest informe de dependència energètica.

El protocol dels criteris sanitaris de dependència energètica ha estat establert i definit per la Generalitat de Catalunya. S’estima que hi ha unes 115.000 persones a Catalunya que estan en situació de dependència energètica amb aparells imprescindibles per al manteniment del seu estat de salut. Poden trobar-se en aquesta situació persones grans afectades per malalties cròniques de llarga durada, com ara bronquitis crònica, asma, insuficiència cardíaca en tractament amb teràpies respiratòries al domicili; persones amb insuficiència renal que per sobreviure necessiten tractament de diàlisi peritoneal; o bé persones més joves que pateixen malalties neurodegeneratives incapacitants que requereixen bombes de perfusió amb connexió elèctrica per al seu tractament.

La dependència energètica i la pobresa energètica són conceptes diferents. El segon és la situació d’una persona o d’una unitat familiar que té dificultats per pagar els subministraments bàsics d’electricitat, aigua o gas del seu habitatge. Per tant, una persona pot tenir dependència energètica i no trobar-se en situació de pobresa energètica, o a l’inrevés.

Per accedir a més informació sobre aquesta campanya, feu clic aquí.