Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 22:59 | 16/07/2024

Precaucions davant la previsió de temperatures extremes

dijous 30 juliol 2020

Segons les previsions meteorològiques (meteo.cat), avui s'inicia un episodi d’onada de calor que durarà els pròxims tres dies, esperant les temperatures més altes per demà divendres 31 de juliol.

La temperatura mínima sovint no baixarà dels 20 ºC, tret de zones de muntanya i la matinada de divendres, localment rondarà els 25 ºC i a la tarda, a Viladecavalls, es poden assolir temperatures màximes de 36º.

Per aquest motiu la Generalitat de Catalunya ha activat els següents plans per donar resposta a les afectacions que es preveu se'n puguin derivar:

  • Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) activat per Protecció Civil.
  • Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) activat pel Departament de Salut.

Es demana a tota la ciutadania extremar les precaucions davant la previsió d’altes temperatures i tenir especial vigilància de les persones més vulnerables, així com, continuar complint amb les mesures sanitàries i de seguretat pertinents per la pandèmia (distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic).

Consells d’autoprotecció:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recordeu mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta).
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.