Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 05:52 | 25/07/2024

Prevenció i control del mosquit tigre a Viladecavalls

dimecres 12 maig 2021

L’Ajuntament de Viladecavalls dins la campanya 2021 contra el mosquit tigre en l'àmbit municipal, engloba totes les actuacions necessàries destinades a evitar i minimitzar el risc d’aquest insecte, amb l’objectiu de vetllar per la salubritat ciutadana envers les plagues, garantir la seguretat dels llocs públics i protegir el medi ambient. 

La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitant la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques. Això s'aconsegueix eliminant tots els punts d’aigua on es puguin desenvolupar. 

Una de les actuacions d’aquest any es basen en la selecció i l’aplicació concreta de les mesures de prevenció en el control integrat de les plagues, integrant les mesures preventives amb mesures de control físic, mecànic i biològic prioritàriament i, en cas necessari, de control química més de les reglamentàries. 

La gestió de prevenció i control de mosquits s’ha reforçat amb una contractació de serveis que consisteix en les següents mesures preventives: 

  • Monitorització i control de rieres 
  • Sensibilització de la població 
  • Afavoriment de la biodiversitat depredadora natural de mosquits 

MONITORITZACIO DE RIERES: 

  • Realització d’almenys una visita i corresponent informe mensual de les rieres, així com també desprès de 4-5 dies d’haver-se registrat un episodi de pluges.  

SENSIBILITZACIÓ DE LA POBLACIÓ: 

  • Distribució a tot els domicilis del municipi i punts concorreguts d’un fulletó informatiu a càrrec Ajuntament de Viladecavalls. 
  • Inspecció dels immobles que hagin presentat una queixa o incidència per mosquits per tal d’avaluar la situació i aconsellar aquelles mesures oportunes per mitigar la situació.  
  • A les escoles es realitzarà un taller educatiu del cicle dels mosquits, recomanacions per evitar la seva proliferació tant des del punt de vista concret (evitar la presència de zones amb tolls d’aigua) com general (afavorir la biodiversitat depredadora dels mosquits). Aquest taller tindrà una durada d’1 hora i es realitzaran classe per classe al cicle mitjà i superior de les escoles del municipi. 

AFAVORIMENT DE LA BIODIVERSITAT DEPREDADORA DE MOSQUITS:  

  • Afavorir la biodiversitat depredadora nocturna de mosquits d’algunes aus, ratpenats i amfibis, i diürna, com les orenetes i les falzies, alhora respectant les poblacions d’amfibis en rieres i torrents que contribueixen a afegir un element natural contra aquests insectes. 
  • Des de l'any 2018, s’instal·len caixes-niu per rat-penats, cada any es revisa i completa l’actuació amb més caixes niu i amb la instal·lació de caixes per orenetes i falzies. Per aquest segon cas es realitzarà la instal·lació de 40 caixes-niu per a orenetes/falzis que ses trobaran en parets d’edificis en alçada o infraestructures com ponts. Les caixes-niu són de material ceràmic per tal de ser el més similars possible als nius naturals. 

Des de l’ajuntament fem un crida a la ciutadania per aconseguir el millor resultat de la campanya, doncs és imprescindible la col·laboració de tothom.