Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 06:06 | 20/03/2025

Prohibició de fer foc en terreny forestal del 15 de març al 14 d’octubre

Les darreres precipitacions han reduït el perill d’incendi a curt termini però no solucionen el problema
El municipi de Viladecavalls es troba a menys de 500 metres de distància de zona forestal
El municipi de Viladecavalls es troba a menys de 500 metres de distància de zona forestal

dimarts 11 març 2025

A partir del 15 de març i fins al 15 d’octubre, queda prohibit fer foc en terreny forestal. Aquesta mesura entra en vigor després d'uns anys crítics a causa dels efectes de la sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle. 

Tot Viladecavalls es troba a menys de 500 metres de distància a zona forestal, i per tant, queda prohibit cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, els focs d'esbarjo, apicultura... Dins de parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb matagospires. 

Autoritzacions extraordinàries 

Amb tot, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació pot autoritzar, de manera extraordinària, realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d'incendi forestal: 

-Les persones que han de realitzar la crema de restes vegetals procedents de l'activitat agrícola o forestal amb l'autorització de la persona propietària de la finca. 

- Les entitats o associacions legalment constituïdes que hagin de realitzar una activitat pirotècnica o focs d'esbarjo, i que disposin del vistiplau de l'Ajuntament. No es donaran permisos per a aquests tipus d'activitats a particulars. 

-Les entitats o associacions legalment constituïdes que hagin de realitzar aquest tràmit com a conseqüència de festes majors i activitats pròpies de la seva gestió, caldrà que demanin autorització expressa al Departament d'Agricultura Pesca i Allimentació de la Generalitat de Catalunya. 

Enllaç al tràmit

Quan les circumstàncies meteorològiques siguin de risc alt, molt alt o extrem, el Departament d'Agricultura, Pesca i Alimentació pot establir mesures extraordinàries i prohibir encendre qualsevol tipus de foc. En aquesta situació, tots els permisos que s'han donat per fer foc quedaran sense efecte. 

Perill d’incendi malgrat les pluges 

Les darreres precipitacions han reduït el perill d’incendi a curt termini, però no solucionen el problema. Els índexs de sequera continuen encara elevats a Catalunya. Les reserves actuals en els embassaments de  les conques internes només arriben al 36 % de la seva capacitat.  

Una vegetació en situació límit 

Els boscos pateixen un fort impacte per la sequera.  Fa anys que s’observa mortalitat en diferents espècies, i els arbres morts, fins i tot si plou, no es poden recuperar, convertint-se en un combustible altament inflamable en cas d’incendi. 

Zones més afectades 

Les àrees amb més dèficit hídric s’han concentrat fins area a la Catalunya Central, Girona, el litoral i prelitoral central, la plana de Vic i l’interior de les Terres de l’Ebre. Les espècies més afectades són el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.   

Objectius de desenvolupament sostenible