Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 18:34 | 14/07/2024

Viladecavalls entre els 5 municipis que demanen augmentar el perímetre de protecció del Parc Natural de Sant Llorenç

dimecres 04 desembre 2019

Els ajuntaments de Terrassa, Matadepera, Vacarisses, Castellar i Viladecavalls instan a la Diputació de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits necessaris per augmentar l’àmbit de protecció del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en els seus termes municipals.

Actualment, tenen espais naturals, d’un gran valor paisatgístic i ecològic, que no pertanyen al Parc.  Són zones agrícoles i forestals no urbanitzables, algunes de les quals tenen, a més, una regulació específica que determina que són espais a protegir d’una manera especial.

A Viladecavalls, s’han aprovat plans especials de protecció a la serra de Coll Cardús, que també s’incorporarien al Parc Natural, permetent així, augmentar i consolidar, de manera definitiva, el nivell de protecció d’aquests espais i afavorir, alhora, que fossin beneficiaris dels programes de gestió, vigilància, prevenció d’incendis i de senyalització que la Diputació de Barcelona, com a organisme gestor del Parc Natural.

Amb l’objectiu d’augmentar la zona de protecció, els 5 ajuntaments han acordat instar per una banda, a la Diputació, pel que fa a la seva gestió i al Pla Especial que regula les normes urbanístiques i d’usos, i per altra banda, a la Generalitat, pel que fa a la declaració de tots els àmbits d’ampliació com a Parc Natural, en el marc de la Llei d’Espais d’Interès Natural.

El primer pla especial d’aquest espai natural va ser aprovat l’any 1972 i, amb les modificacions que va fer la Diputació de Barcelona els anys 1982 i 1998, es va configurar l’actual àrea protegida.

Amb l'actual Pla Especial es vol establir un règim de protecció i conservació del medi físic, el paisatge, els sistemes naturals i la diversitat biològica del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, que sigui compatible amb l’aprofitament sostenible dels seus recursos i l’activitat dels seus habitants. També contempla l’ordenació de l’ús públic, el foment del coneixement i el respecte al medi ambient.