El Mosquit tigre

L’Ajuntament de Viladecavalls dur a terme actuacions preventives i de control per tal de reduir l'expansió d'aquesta espècie invasora al nostre municipi. Tot i així us recordem que el més important i efectiu és evitar la posta d'ous, motiu pel qual es recomana eliminar tots els punts d'aigua on pot créixer aquest insecte. L'aplicació d'insecticides sobre el mosquit adult no és un mètode eficaç per controlar-ne la plaga.
COM ÉS? ON VIU?
El mosquit adult fa entre 2 i 10 mm. Se’l reconeix per les ratlles blanques al cap i al cos. Els ous i les larves viuen en petites masses d’aigua estancada, en àrees exteriors, properes a la presència humana. No els agrada pondre els ous en aigües en moviment ni en masses d’aigua grans.
QUÈ FA?
És actiu sobretot de dia. Actua principalment a l'exterior de les cases i en radis petits des del seu campament base i s'amaga en àrees ombrívoles. Volen només fins a uns 400 metres del lloc de cria. Les femelles produeixen molèsties a causa del nombre tan elevat de picades que fan.
CONSELLS PER PREVENIR LA SEVA PRESÈNCIA
- Buidar freqüentment qualsevol recipient que estigui a l'exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, etc.
- Buidar i/o tapar amb tela mosquitera (malla de 2mm. de mida màxima), els safareigs.
- Evitar les acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
- Buidar piscines de plàstic, inflables o similars cada 3 ó 4 dies i, si no s'han d'utilitzar retirar-les, i evitar forats i depressions de terra on es pugui acumular aigua.
- Vigilar i canviar sovint els abeuradors dels animals domèstics.
COM EVITAR LES PICADES
- Evitar l'entrada del mosquit als edificis, instal·lant tela de mosquitera que n'impedeixi el pas a les finestres, portes i altres obertures.
- Portar roba de màniga llarga, pantalons llargs (millor si són de color clar) i mitjons.
COM CURAR LES PICADES?
Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada. El tractament és simptomàtic; en cas que persisteixin les molèsties consulteu el/la vostre metge.
SI OPTEU PER UTILITZAR REPEL· LENT CAL:
- Compliu estrictament lesinstruccions, especialmentquant al nombre d'aplicacionsdiàries permeses.
- Eviteu l’ús en infants més petitsde dos anys.
- En nens/es mésgrans s’evitarà sempre que espugui i mai no és posarà a lesmans dels infants perquè se lespoden posar a la boca o als ulls.
- Quan ja no calgui el repel·lent, cal netejar bé la pell amb aigua i sabó.
- Si presenteu algun tipus de reacció a la pell, renteu-vos bé la zona amb aigua i sabó i consulteu el/la vostre metge.
Per a més informació podeu trucar al telèfon d'Atenció ciutadana 93 788 71 41, a gencat.cat 012, Salut Respon 061 o al web canalsalut.gencat.cat