Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 15:31 | 12/07/2024

Processionària del pi

Amb els efectes del canvi climàtic i amb els actuals hiverns extremadament càlids, es fomenta l'aparició de les molestes bosses de l'eruga de la processionària a primers d'any. Des del consistori, s'efectua la retirada mecànica de les bosses detectades en zones verdes municipals i via pública, i la col·locació de sistemes d'atracció amb trampes de feromones sexuals. També s'han instal·lat nius d'aus insectívores.

Aquest insecte que es troba de manera natural en boscos de l'àrea mediterrània i la defoliació que fa del pi no acostuma a matar-lo. No obstant això, però a causa de les condicions climàtiques o zones de repoblacions d'espècies foranes pot generar desequilibri i trobar-se una major presència.

En l'àmbit de salut, cal vigilar el contacte físic de persones i mascotes amb l'estadi d'eruga, ja que conté pèls urticants.

Per aquest motiu es recomana a la ciutadania que:

- no es plantin o se substitueixin espècies sensibles a l'atac com pi insigne (Pinus Radiata) o el pi canari (Pinus canariensis)

- substituir l'enjardinament amb pins per altres espècies autòctones com alzines, lledoners, etc

- col·locar i fomentar la presència d'aus insectívores, posant, per exemple, caixes nius.

. Lluita mecànica: tallant i cremant les bosses o recollint les processons d'enterrament amb un recollidor i ofegant-les en una galleda d'aigua.

. Col·locar trampes de feromones

- tractaments químics (tot i que han de ser realitzat per empreses registrades per fer tractaments fitosanitaris al Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura) i cal tenir en compte les alteracions climàtiques que poden afectar el cicle reproductiu de l'espècie

 

Què fer si detectem la presència de processionària en espais públics?

Si veiem processionàries pel carrer, especialment per la vorera o per terra, cal informar a l’Ajuntament per a la seva gestió. 

  • A l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), presencialment o trucant al  93 788 71 41.
  • Comunicant una incidència a les oficines del consistori.
  • A través del web municipal, a l’apartat Queixes i suggeriments.

 

Atenció

Al·lèrgiques per a les persones

Les erugues provoquen un efecte urticant a la pell. Cal evitar el contacte, especialment amb els ulls.

Perilloses per als animals de companyia

Les mascotes no han de tenir contacte amb aquests insectes: ensumar-los o llepar-los podria provocar riscos per a la seva salut.