Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 09:30 | 20/07/2024

La vespa velutina

Vespa velutina
La Vespa Velutina és un himenòpter de grans dimensions, una espècie forana procedent del sud-est asiàtic. Es va establir inicialment a Catalunya i s’ha anat estenent pel territori.

COM DIFERENCIAR- LES

La vespa asiàtica es diferencia fàcilment de la resta de vespes que hi ha a Europa per la seva coloració fosca en pràcticament tot el cos, exceptuant una línia de color groc en el quart segment de l’abdomen.És l'única vespa que té les potes fosques en la meitat anterior i de color groc en la meitat posterior.


QUIN RISC SUPOSEN?

No són més agressives que les vespes autòctones, només ataquen si es troben amenaçades, per això és important no acostar-se a més de 5 metres del niu. La composició del verí és pràcticament la mateixa que el de les vespes autòctones, per tant la seva picada no és més dolorosa ni més perillosa.


QUIN PROTOCOL CAL SEGUIREN CAS DE PICADA?

Renteu la zona de la picada amb aigua i sabó i apliqueu gel o aigua freda. En persones al·lèrgiques o picades múltiples poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, proble-mes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus. Si s’observen aquests símptomes, sense perdre la calma, però de forma urgent cal trucar al 061 o anar com més aviat millor a un centre mèdic per rebre el tractament adequat per aquests.


COM SÓN ELS NIUS?

Estan formats per un material que recorda al paper maixé, elaborat a partir de fibres de fusta i la pròpia saliva de les vespes. Els nius acostumen a trobar-se penjats a gran alçada en arbres, tot i que també és possible trobar-los en altres punts com a terra o en edificis.


COM ACTUAR EN CAS DE VEURE UN NIU

ESPAI PÚBLIC

Cal apuntar bé el lloc i/o l’ubicació, data de la troballa i adjunteu una fotografia, si és possible.

ON ENVIAR AQUESTA INFORMACIÓ:

Via web

Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) Via telefònica o presencialment amb cita prèvia

Tel. 93 788 71 41 de dilluns a divendres de 08.00 h. a 14.30 h.

ESPAI PRIVAT

En cas que trobeu un niu en el vostre entorn privat caldrà que CONTACTEU UNA EMPRESA DE CONTROL DE PLAGUES especialitzada i efectueu la retirada del niu.


DETECTEM VESPES ASIÀTIQUES PERÒ NO EL NIU

Si no localitzem el niu, no es podrà dur a terme cap actuació concreta. Els nius poden estar força lluny.


Per a més informació podeu trucar al telèfon d'Atenció ciutadana 93 788 71 41, a gencat.cat 012, Salut Respon 061 o al web canalsalut.gencat.cat