Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Data i hora oficials: 06:50 | 13/07/2024

Viladecavalls Clima

Sumem per un canvi positiu per a tothom

flyer1ViladecavallsClima.jpg

flyer2ViladecavallsClima.jpg

Per què cal actuar?

L’any 2030 s’apropa. Un horitzó temporal amb molts reptes ambientals a resoldre, al món, a Europa i també aquí, a Viladecavalls. Les onades de calor cada cop són més freqüents i afecten a un 14% de la ciutadania del municipi (persones amb 65 anys o més). Percentatge que en un futur s’incrementarà ja que l’esperança de vida tendeix a augmentar. Onades de calor també afecten els cultius, que no només es veuran alterats per un increment de les temperatures sinó també per una major freqüència de sequeres i per tant, una menor disponibilitat d’aigua. A més, estem parlant de disposar de menys recursos hídrics no només per regar els nostres camps sinó també per abastir a la població.

En aquest context de fenòmens climàtics cada cop més extrems (més calor, més pluges torrencials, més sequeres, més incendis, més inundacions, etc.) la nostra resposta és molt probable que impliqui un major consum d’energia per protegir-nos de les altes temperatures amb l’ús de l’aire condicionat, per exemple. Mesures que no tothom podrà aplicar de la mateixa manera ja que les desigualtats socials, que tendeixen a l’alça, faran que l’accés a serveis energètics bàsics com la calefacció, l’aire condicionat, la il·luminació, la mobilitat i l’ús d’electricitat no estiguin a l’abast de tothom. La pobresa energètica és ja una realitat que afecta Viladecavalls. Entre l’any 2017 i 2019 es van comptabilitzar un total de 4 peticions de visites a llars vulnerables.

Viladecavalls no pot ni es vol quedar de braços creuats. Vol prendre mesures ja. Avançar-se a allò que ha de passar i que ja està passant, actuant ara i sumant totes les seves polítiques públiques. L’objectiu final és promoure un ús més sostenible dels recursos i una reducció de les emissions associades, i també unes mesures per adaptar-se millor a totes les conseqüències derivades del canvi climàtic.

Estem en emergència climàtica però tenim un Pla.

2.1 Un total de 72 accions per fer front a l’emergència climàtica.

Viladecavalls Clima esdevé un paraigües per totes aquelles accions, normatives i iniciatives amb un objectiu comú: fer front al repte climàtic que tenim per davant. I cal fer-ho des de la reducció del consum d’energia, des del foment de les energies renovables, des d’una major resiliència amb sistemes de prevenció de riscos ambientals (climàtics), amb un menor consum d’aigua, amb una mobilitat més sostenible, amb el foment del verd i la biodiversitat, amb la justícia climàtica, l’economia circular i l’urbanisme. I també amb una major formació i sensibilització entorn la transició energètica i climàtica

Viladecavalls Clima compta amb 72 accions que cerquen un triple objectiu:

  • Una gestió eficient dels recursos (48 accions), tant energètics com hídrics i materials. Això també cerca una major independència energètica i una menor pobresa energètica (menys consum d’energia, energies renovables, economia circular i menys consum d’aigua, mobilitat sostenible i justícia climàtica).
  • Una major resiliència municipal per fer front als efectes del canvi climàtic (12 accions), amb accions dirigides a reduir riscos climàtics com incendis, inundacions, temporals i sequera (més resiliència, protecció i conservació del verd i la biodiversitat, i també urbanisme i clima).
  • Un govern compromès amb la ciutadania, ja que sense la ciutadania no es podrà fer front al gran repte climàtic existent (12 accions). Cal doncs, mantenir la relació amb l’entorn i  entendre les polítiques que s’impulsen per voler formar part del canvi necessari. I això es pot fer des de la formació, la sensibilització i la comunicació.

Per descarregar el flyer informatiu cliqueu aquí

...............Properament més contingut, disculpeu les molèsties